Tweeduizendtien of twintigtien?

Aan het eind van deze week leven we in een nieuw jaar, sterker nog, in een nieuw decennium. De media hebben het er maar druk mee, al dat terugblikken op de nieuwsfeiten, de boeken, de muziek, de films en allerlei andere dingen die het afgelopen decennium tekenden.

Maar welk jaar begint er nu aanstaande vrijdag? 2010, dat is makkelijk. Maar hoe gaan we dat jaartal uitspreken? Daar hebben we het eigenlijk nooit over gehad. Wordt het tweeduizendtien, zoals we het tot nu toe aanduidden? Of wordt het toch twintigtien, zoals we het zouden moeten uitspreken als we de regels van de afgelopen honderden jaren zouden volgen. Het was tenslotte ook zestientien en niet zestienhonderdtien.

Als je verder vooruitblikt, wordt het argument voor twintigtien steeds steekhoudender. Over honderd jaar leeft de mensheid in het jaar 2110. Eenentwintighonderdtien bekt toch een stuk lastiger dan eenentwintigtien. Dus waarom niet nu alvast beginnen door vrijdag het jaar twintigtien welkom te heten? De BBC denkt er over na, en is er nog niet uit. De forumtijgers van Fok! kiezen massaal voor het bekend klinkende tweeduizendtien, maar wat vindt u? Zager & Evans waren er in ieder geval veertig jaar geleden al uit.

28. december 2009 by Martijn
Categories: weblog | Tags: | 1 comment

One Comment

  1. Ik zeg Twintigtien. Kijk maar eens op http://www.twintigtien.com als je nog twijfelt 🙂