Als het OV niet meer mobiel is…

Donderdagavond kwam het openbaar vervoer in de Randstad piepend en krakend tot stilstand. Ik werkte die dag in Amsterdam. Het strenge winterweer zorgde ervoor dat de treinen aan het eind van de middag niet of nauwelijks meer reden. Na zevenen zou het beter gaan, aldus NS en ProRail. Om tien over zeven kwam ik aan op Amsterdam Centraal. Een omroepbericht wees me op een gereedstaande stoptrein op spoor 2b. Ik besloot mijn geplande eetpauze over te slaan en in de trein te springen. Om tien voor negen reed de trein Utrecht Centraal binnen.

De vervoersbedrijven hebben sinds donderdag te kampen met storingen, uitvallende treinen, niet meer rijdende bussen en heel veel gestrande klanten. Je zou dan ook denken dat ze er alles aan doen om die gestrande mensen te informeren. Maar dat valt best tegen, vooral als je moet vertrouwen op je mobiele telefoon.

Laten we bij het begin beginnen: de NS. Hoewel je op de grote stations natuurlijk eerder naar een NS-medewerker gaat, en er inmiddels overal servicezuilen staan, is het niet ondenkbaar dat mensen gebruik maken van de mobiele NS-site. Die zag er eerder vanavond als volgt uit:

mobiel.ns.nl

Geen woord over de grote problemen en zelfs bij de storingen helemaal niets te vinden. Natuurlijk was er op de reguliere site van NS wel wat informatie te vinden, maar op de mobiele site helemaal niets.

Ook de mobiele site van de grootste Nederlandse busmaatschappij, Connexxion, laat nogal veel te wensen over. Zo wordt de site op de iPhone (of de iPod Touch, waar ik dit op getest heb) in eerste instantie nogal beroerd getoond. Pas na inzoomen kun je fatsoenlijk op de links klikken.

mobiel.connexxion.nl  ingezoomd

Ook hier geen woord over wat de reiziger wel of niet kan verwachten. Ook hier is de gewone desktop-versie een stuk beter geïnformeerd. Connexxion weet zelfs te vertellen dat het GVU helemaal niets meer laat rijden, iets waar GVU.nl nog niet van op de hoogte was. Veolia-transport.nl (fijne URL om met verkleumde vingers in te tikken op je telefoon) heeft geen mobiele versie, en de als een slideshow gepresenteerde informatie is ook niet direct te vinden (laag op de pagina, snel vervangen door ouder nieuws). Wel staat de info op de site.

Busbedrijven Qbuzz, RET en Arriva hebben ook geen mobiele versie van hun site, maar de gewenste informatie is redelijk goed te vinden.. De site van de Haagse HTM is zelfs helemaal uit de lucht.

Schermafbeelding 2009-12-20 om 22.33.34

Gaat het dan overal fout? Nee. 92920v.nl meldt de problemen prominent op hun voor iPhone en Android geoptimaliseerde site. Jammer dat de informatie na de doorklik wat summier is, al helpt de grotere hoeveelheid informatie op de desktop-versie ook niet veel.

En Twitter dan? Voor de digitale voorlopers momenteel hét middel om aan informatie te komen. De OV-bedrijven zijn opvallend afwezig op Twitter. Alleen de RET verwijst naar Twitter voor reisinformatie. Jammer alleen dat de laatste tweets van twee weken geleden zijn.

Schermafbeelding 2009-12-20 om 22.33.57 Schermafbeelding 2009-12-20 om 22.34.12

Qbuzz, Arriva, Connexxion, GVU en NS Reizigers zijn niet op Twitter te vinden. Van de busbedrijven zijn alleen Veolia Limburg (voor de gelegenheid ook voor de andere regio’s) en het Amsterdamse GVB aan het twitteren. En dat deden ze dit weekend ook.

Schermafbeelding 2009-12-20 om 18.01.50 Schermafbeelding 2009-12-20 om 18.00.37

 Er pendelen treinen tussen ..._1261347271973

Ook 9292ov en NS Hispeed twitterden over de sneeuwval. De eerste zelfs vanaf twee accounts, 9292ov en 9292nl. Volgens 9292 zelf gaat dat nog veranderen.

Conclusie

OV-bedrijven moeten nog veel doen aan hun mobiele websites, voor zover ze die al hebben. Voor de informatievoorziening aan de reiziger is het belangrijk dat ze hier aandacht aan besteden. Mobiel internet wordt steeds belangrijker, en steeds meer mensen vertrouwen hierop voor hun informatie. Twitter kan natuurlijk ook een rol spelen, maar zolang nog niet de hele wereld twittert zal het vooral een ondersteunende functie hebben. 

21. december 2009 by Martijn
Categories: artikel | Tags: , , | 1 comment

One Comment

  1. Mooi artikel. Omdat alles zo brak is qua OV sites op je mobiele telefoon (iPhone in mijn geval) gebruik ik voor de trein de Trein applicatie. Kost wel wat, maar hij leest alles uit van de NS site en werkt altijd. Voor de bus en tram gebruik ik meestal 9292ov.nl, want daar is geen werkende applicatie voor die alle ov netwerken bij elkaar voegt.