Domino effect

Eind vorig jaar kwam ik in het American Book Center het tijdschrift MotherJones tegen. Een linksig, liberal tijdschrift dat is gewijd aan onderzoeksjournalistiek. Het blad beviel me, en ik abonneerde me op de RSS-feed. Op 27 februari klikte ik via de feed rond op MotherJones.com, en kwam ik de Torture Playlist tegen. Journaliste Justine Sharrock had uitgezocht welke muziek wordt gebruikt bij het martelen van gevangenen door de CIA. Ik speelde de link via Google Talk door aan Lars en mailde het aan mijn collega’s van Wordt Vervolgd. Voor hun zat de productie voor het maartnummer er alweer op, maar het artikeltje was leuk genoeg voor de pagina ‘VierVijf’, waar maandelijks wat luchtige stukjes staan over zaken in het nieuws die de mensenrechten raken.

In de weken die volgden was er weinig media-aandacht voor de Folterparade. Alleen GeenStijl had een posting er aan gewijd, maar de doelgroepen van GS en WV liggen zover uiteen dat dat nou niet echt een probleem was. En dus tikten mijn collega’s een stukje, zorgde ik voor een icanhaz.com-URL om de lange MotherJones-URL te vervangen, en zo verscheen afgelopen vrijdag het aprilnummer van Wordt Vervolgd met het piepkleine artikel Guantánamo’s Greatest Hits. (Het tweede gedeelte ‘Militairen als sinistere DJ’s’ stond niet in het aprilnummer, maar heb ik vandaag zelf toegevoegd)

Afgelopen zaterdag maakte het ANP er een stukje van. Opvallend: iedere verwijzing naar MotherJones, in het blad duidelijk aanwezig, ontbreekt in het bericht, dat door vele websites werd overgenomen. Wie het stukje leest denkt dat Wordt Vervolgd een paginagroot artikel gewijd heeft aan de Torture Playlist. RTL Nieuws maakt het nog bonter, en knipt ook de verwijzing naar Wordt Vervolgd uit het bericht. Geen onbelangrijk detail, want Wordt Vervolgd is een onafhankelijk blad, en niet noodzakelijkerwijs de spreekbuis van Amnesty. De lezer van het RTL-bericht kan nu denken dat het om een Amnesty-rapport gaat.

Een dag later pikt De Telegraaf het stuk op. De schrijver van dit artikel heeft duidelijk de site van MotherJones gelezen, maar noemt het tijdschrift niet. Vandaag hingen diverse media bij onze persvoorlichters aan de lijn, en kwamen Planet.nl en Dag er nog mee op de site. Ook uitgebreid, maar met de foutieve aanname dat Wordt Vervolgd de hele lijst publiceerde, en ook zonder vermelding van MotherJones. Radio 1 noemde vandaag de lijst ook, maar deed helemaal niet aan bronvermelding.

Als starter van deze dominoreeks aan nieuwsberichtjes vallen me een paar dingen op: het vaak slordige geknip en geplak, het ontbreken in alle artikelen van een verwijzing naar het van muziek voorziene originele blogpostje bij MotherJones, maar ook dat iedereen het beschouwt als nieuws dat nu pas aan de oppervlakte komt. En dat terwijl het door journalisten doorgaans goed gelezen GeenStijl er al veel eerder mee kwam. Journalisten weten blijkbaar wanneer iets nieuws is: als het ANP het op het net zet.

Update 09/04: NRC Handelsblad van dinsdag en nrc.next en de Volkskrant van vanmorgen belden met Amnesty en namen het bericht over met MotherJones als bron.

07. april 2008 by Martijn
Categories: Geen categorie | Tags: , , , | 1 comment

One Comment

  1. U slaat de spijker op den kop. Merkte ik al bij een van mijn voormalige werkgevers, NOS Teletekst. Bericht uit regionale media werd pas interessant als ANP het had gebracht. Ook al was het ‘nieuws’ daarmee enkele dagen tot weken oud. Maar, ja..nieuws is pas nieuws als ANP het meldt. En als ANP het meldt, is ANP de bron…