Webloggen voor dummies

Zo af en toe zijn mensen verbaasd over mij. Bijvoorbeeld als ik mensen adviseer vooral geen corporate weblog te beginnen.”Maar dan missen we de boot. Iedereen doet tegenwoordig iets met weblogs.” Dat zal allemaal best wel, maar zoiets kan alleen slagen als je genoeg te zeggen hebt, en als je je corporate bloggers volledig de ruimte kan geven. Mensen merken het meteen als een weblogbijdrage bij wijze van spreken in een vergadering tot stand gekomen is, en ook als je eigenlijk weinig te zeggen hebt, maar een weblog hebt om niet uit de toon te vallen op de eerstvolgende vrijmibo met mensen uit het vak.

Voorbeeldje? De weblogs van nu.nl en nrc.next zijn interessant omdat ze bijna dagelijks een inkijk geven in de dagelijkse praktijk van de redacties. Er wordt gefilosofeerd over hoe nieuwskeuzes anders hadden gekund, en er wordt verantwoording afgelegd over gemaakte fouten. Het weblog van Planet Internet begon met veel bombarie, maar kwam niet verder dan af en toe wat algemene verhaaltjes, en ligt nu alweer acht maanden stil. En zo zijn er meer voorbeelden. Bedrijven die alleen hun persberichten op hun weblog zetten, plichtmatige en afgeraffelde stukjes op vrijdagmiddag, Belangrijke Personen die duidelijk een ghostwriter hebben, etc. Nee, ik ben wat voorzichtig met het inzetten van weblogs. Je moet het namelijk verdomd goed doen, wil het werken. Doe je het half of met de verkeerde bedoelingen (webloggen om het webloggen), dan prikt de bezoeker daar op een gegeven moment doorheen.

Vanmiddag was er weer zo’n moment dat ik iemand verbaasde. Een collega liet me Google AdWords zien. Hij zei me “Als je zoiets op wilt zetten voor je weblog ofzo, dan wil ik er nog wel wat meer over zeggen.” Ik liet vriendelijk weten dat dat niet nodig was. Iemand anders vroeg later “Maar jij wil toch ook zoveel mogelijk traffic?” Ik vertelde dat dat het laatste was waar ik het voor deed. Dat mijn persoonlijke plezier voorop staat, en dat het al helemaal niet de bedoeling is om geld te verdienen. Ook al heb ik van een poosje GoogleAds bijna honderd dollar te pakken, Poste Restante kost me alleen geld. Hij snapte het niet. “Maar waarom doe je het dan?” Omdat ik het leuk vind. En dat is nou de crux van weblogs. Je moet webloggen omdat je gemotiveerd bent, en het leuk, nodig of zinvol vindt. Is dat niet het geval, dan kun je maar beter iets anders gaan doen.

19. april 2007 by Martijn
Categories: Uncategorized | Tags: , | 5 comments

Comments (5)

 1. zinvol? ach. leuk. ja. en minstens 100 bezoekers per dag …. 😉

 2. i couldn’t agree more !
  krijg ook van alle kanten ‘tips om m’n [b]log beter te laten lopen’… waarom ?

 3. Helemaal waar, al vind ik het wel leuk om te weten dat er in ieder geval meer mensen dan ik zelf er weleens komen. Anders had ik het net zo goed thuis in een schriftje kunnen schrijven.

 4. Goed zo! Ga vooral door.

 5. Goed getypt. Ik had het niet beter kunnen verwoorden.

  Met vriendelijke sproeten,
  Zjeik Zjiediebie Ze First