Bert van der Veer plagieert (niet)?

Bert van der Veer is een ijdele man. De voormalige Toppop-regisseur is vooral bekend van zijn programmaleiderschap bij RTL, een paar jaar geleden. Sinds hij daar aan de dijk gezet is mag Bert overal aanschuiven om zijn mening over welk TV-verschijnsel dan ook te geven. Hij columneert in het AD, heeft een boek geschreven over zijn aambeien en schrijft zo vaak stukjes in VARA TV Magazine dat ze het blad bijna Bert. kunnen noemen. In VTM 26 en 27 schrijft Bert over TV10, het mislukte sterrennet van Joop van den Ende. Dat kan interessant zijn, want Bert was daar bij. Althans, hij werd (voor zover ik het uit het artikel kan halen) net na de fatale afwijzing binnengehaald om toch nog iets van het net te maken. In de tweede helft van deel 2 schrijft hij over die periode, maar in deel 1 en het eerste stuk van deel 2 gaat het over de periode voordat Van der Veer werd binnengehaald. Hoe Bert toch nog iets van deze periode weet te maken? Nou gewoon, hij heeft flink wat passages uit het boek De TV-Oorlog van Peter Contant gehaald.

Update: Van der Veer schrijft: Hoop werk, Martijn. (valt mee, goede scanner, M) En ik zat op zo’n reactie te wachten. De waarheid is vanzelfsprekend dat Peter Contant in 2000 gebruik heeft mogen maken van mijn aantekeningen. Zoals hij ongetwijfeld en grootmoedig zal toegeven. De Vara-gids publiceert nu ‘the originals’. Waarvan akte. Nu nog een reactie van Peter Contant.

De TV-Oorlog verscheen in 2000 en gaat over de beginperiode van commerciële televisie in Nederland. Het is een oppervlakkig maar onderhoudend boekje dat ondanks de beroerde tekstredactie (Veronica wordt diverse keren gespeld als Veroncia) lekker wegleest. En lekker wegjat. Kijkt u even mee?

 • PC: Met een wel heel erg riant gezelschap vertrok Joop van den Ende Productions op 21 april 1989 naar de MIP-tv-beurs, in Cannes. De Aalsmeerse delegatie nestelde zich in het sfeervolle hotel Belles Rives in Juan les Pins. Opmerkelijk was dat ook de zakelijke adviseurs van de producent, Hans van Veggel en Peter Prein, present waren. Ook Janine van den Ende was er, zwanger. Ook haar man was zwanger: van zijn eigen TV10. En dat mochten zijn mensen nu ook weten.

 • BvdV: Met een uitgelezen maar groot gezelschap vertrok Joop van den Ende Productions op 21 april naar de MIP, de tv-beurs, in Cannes. De Aalsmeerse delegatie nestelde zich in het sfeervolle Hotel Belles Rives in Juan-les-Pins. Opmerkelijk was dat ook de zakelijke adviseurs van de producent, Hans van Veghel en Peter Prein, present waren. Ook Janine van den Ende was er, zwanger. Ook haar man was zwanger, van zijn eigen TV10 en dat mochten zijn mensen nu ook weten.
 • PC: En waar is waar, op 25 mei werd er voor de adverteerders groots uitgehaald. De Telegraaf bedierf het feestje een beetje. ‘Postema en Tineke naar TV10’ stond er die ochtend in de krant. Die primeur had Joop van den Ende nu eens niet aan De Telegraaf willen geven en zie, de toenmalige RTV-redacteur Co Berkenbosch, ging ermee aan de haal, getipt door Rob Out, die zijn sterren lankmoedig liet gaan.
  De gezichten van TV10 hadden al allemaal hun eigen jingletje toen ze over het podium naar de microfoon liepen. Sandra Reemer was trots dat ze de enige vrouw was die ook daadwerkelijk aanwezig kon zijn, Ron Brandsteder toonde zijn nieuwe coiffure, Henny Huisman probeerde een grapje, André van Duin was leuk en Koos Postema verscheen als laatste, groots aangekondigd, maar dus niet meer echt een verrassing.

 • BvdV: Op 25 mei werd TV10 groots aan de adverteerders gepresenteerd. De Telegraaf bedierf het feestje een beetje: ‘Postema en Tineke naar TV10’ Die primeur had Joop van den Ende nu eens niet aan De Telegraaf willen geven en zie, de RTV-journalist Co Berkenbosch ging er toch mee aan de haal, getipt door Rob Out die zijn sterren lankmoedig liet gaan.
  De gezichten van TV10 hadden al allemaal hun eigen jingletje toen ze over het podium naar de microfoon liepen. Sandra Reemer was trots dat ze de enige vrouw was, Ron Brandsteder toonde zijn nieuwe coiffure, Henny Huisman probeerde een grapje, André van Duin was leuk en Koos Postema verscheen als laatste, groots aangekondigd, zij het dus niet echt meer als een verrassing.
 • PC: Op het eiland Texel kampeerde een man die veel meer moeite had met een keuze tussen Marcel van Dam en Joop van den Ende dan Paul Witteman. De eerste had hem de kans en het geld gegeven een proefaflevering van een satirisch programma te maken, de tweede had hem in een seizoen Sterrenslag gekneed en gekoesterd. Bij de VARA was hij welkom voor een vervolg op de pilot, bij TV10 kon hij ook zijn gang gaan. Het was een man die twee weken nadacht. Paul de Leeuw koos voor de VARA.
 • BvdV: Op Texel kampeerde een man die veel meer moeite had met een keuze tussen Marcel van Dam en Joop van den Ende dan Paul Witteman. De eerste had hem de kans en het geld gegeven een proefaflevering van een satirisch programma te maken, de tweede had hem in een seizoen Sterrenslag gekneed en gekoesterd. Bij de VARA was hij welkom voor een vervolg op de pilot, bij TV10 kon hij ook zijn gang gaan, als aanwinst in de Van den Ende-stal. Paul de Leeuw koos na twee weken nadenken voor de VARA.
 • PC: Op maandag 2 oktober 1989 om 18.00 uur zou Nederland commerciële televisie hebben. Er zou worden geopend met het Luxemburgse volkslied en fraaie shots van het Groothertogdom. Weer twee dagen later onderschreef de Raad van State de uitspraak van het Commissariaat voor de Media en de kurken bleven knallen. RTL Veronique was en bleef op de kabel. Hoe had de voorzienigheid toch ooit de Luxemburgse vlag hetzelfde patroon kunnen geven als de Nederlandse driekleur?
 • BvdV: Op maandag 2 oktober 1989, om 18.00 uur, zou Nederland commerciële televisie hebben. Er zou worden begonnen met het Luxemburgse volkslied en fraaie shots van het landschap in het groothertogdom. Hoe had de voorzienigheid toch ooit de Luxemburgse vlag hetzelfde patroon kunnen geven als de Nederlandse driekleur?
 • PC: Van den Ende nam de dag erna ‘zijn zwaarste beslissing tot nu toe’. Met personeelschef Rien Baks, afkomstig van de HEMA, bestudeerde hij contracten en computeruitdraaien. Wie zat er nog in de proeftijd? Wie had een ontbindbaar tv-contract? Wie hoefde niet meer te komen?
  De lijst bevatte meer dan vijftig namen. Het was een kwestie van kruisjes zetten. Een soort Postcodebingo, alleen was voor niemand de super-jackpot weggelegd.
  Er werd niet geklopt voor de deur openging. Twee medewerkers kwamen binnen en droegen een groot bloemstuk. Een fotograaf van De Telegraaf volgde in hun kielzog. Eerder had hij een prachtige plaat gemaakt van Joop van den Ende, geflankeerd door Henny Huisman en Ron Brandsteder. Het was een we-vechten-door foto geworden inclusief bokshandschoenen.
  Het bloemstuk symboliseerde de solidariteit van het personeel. Toen het duo de kamer weer uit was, ging Van den Ende even de gang op. Tranen blonken in zijn ogen. De dragers van het bloemstuk hadden beiden een kruisje achter hun naam.
 • BvdV: Op vrijdagochtend 29 september bekeek Van den Ende plan-B en nam wat hij ‘mijn zwaarste beslissing tot nu toe’ zou noemen. Met de personeelschef die tientallen namen had binnengehaald, bestudeerde hij contracten en computeruitdraaien. Wie zat nog in de proeftijd? Wie had een ontbindbaar tv-contract? Wie zou er maandag komen terwijl er aan zijn of haar komst geen behoefte meer was?
  De lijst bevatte meer dan vijftig namen, een paar konden er echt niet gemist worden, anderen zouden via een uitzendbureau opnieuw kunnen worden aangenomen. Rond lunchtijd werd de lijst doorgenomen: het was gewoon een kwestie van kruisjes zetten. Er kwamen twee medewerkers binnen die een groot bloemstuk droegen. Een fotograaf van De Telegraaf volgde in hun kielzog. Die had eerder een foto gemaakt van Joop van den Ende, geflankeerd door Henny Huisman en Ron Brandsteder, zo’n we-vechten-door foto met bokshandschoenen en al.
  Het bloemstuk symboliseerde de solidariteit van het personeel. Toen het duo de kamer weer uit was, ging Van den Ende, de tranen in zijn ogen, even de gang op. De brengers van het bloemstuk hadden beiden een kruisje achter hun naam en waren al praktisch ontslagen.

Goed, dat lijken me genoeg voorbeelden. Maar hoe zit het nu? Zijn Peter Contant en Bert van der Veer dezelfde persoon? Heeft Bert het huiswerk van Peter ingeleverd bij de VARA? Mocht Peter Contant (als hoofdredacteur van Veronica Magazine) niet publiceren bij de concurrent en fungeert Van der Veer als stroman? Zit het nog anders? In ieder geval is het een vreemd zaakje.

02. juli 2005 by Martijn
Categories: weblog | 11 comments

Comments (11)

 1. Wow, mooie vondst.

 2. Ik heb beiden ook gelezen en ben niet aangeslagen. Scherp van je!

 3. Peter Contant en Bert van der Veer zijn zeker niet dezelfde persoon. Kan je hier trouwens zien: http://www.geheugenvannederland.nl/gvn/search/titelpresentatie.xsp?recordid=BG_3056&onlineid=BG_3056&dbcode=NIBG01

 4. [Richard:3]
  Dat weet ik, hoor. Die vraag was ironisch bedoeld.

 5. Dan nu de hamvraag: heeft Peter Contant aambeien?

 6. Hoop werk, Martijn. En ik zat op zo’n reactie te wachten. De waarheid is vanzelfsprekend dat Peter Contant in 2000 gebruik heeft mogen maken van mijn aantekeningen. Zoals hij ongetwijfeld en grootmoedig zal toegeven. De Vara-gids publiceert nu ‘the originals’.
  Bert van der Veer

 7. Martijn, staat de info van Bert van der Veer ook in de columns vermeld (dat hij originals publiceert ?) vast niet. Keep up the good work Martijn !

 8. Bert van der Veer staat model voor een uitdrukking die men tegenwoordig gebruikt in TV land als een zender of een programma een uitglijder maakt. ‘Oeps, een Van de Veertje’ duidt op een kijkcijfercollaps en men slaat zich in de markt nog steeds schaterlachend op de dijen als hij in dit kader aan de orde komt. Er werd wat afgegniffeld destijds toen Veronica na een deels mislukt avontuurtje met RTL op last van die andere snuiter met een fantastische visie, Joop van der Reijden, opnieuw zelfstandig de arena van het bestel betrad. Van der Veer heeft een jaartje kapitaal mogen vernietigen op kosten van de vereniging en vooral de uitgeverij Veronica en als zijn naam anno 2004 in die omgeving valt grijpt een ieder vertwijfeld naar het hoofd en vervolgens naar de portemonnee.

  Belast door een gigantische hoeveelheid bedrijfsblindheid en zelfingenomenheid kreeg Bert het bijna voor elkaar het ‘benchemark’ Veronica om zeep te helpen. Deze vrolijke ‘cashburner’ met zijn onafscheidelijk pijp mag sinds enige tijd een column schrijven in het AD en de Vara. Tja.. het is overigens uitsluitend aan een actie van Fons van Westerloo te danken dat het merk nog leeft al moet SBS wel snel handelen want Veronica TV verliest in rap tempo zijn laatste affiniteit met de achterban.

  Enfin, meerdere columns dus voor van der Veer dus. Nou ken ik de beweegredenen van de redactie van AD en het Vara magazine niet maar het moet in een vlaag van verstandsverbijstering of balorigheid zijn geweest dat men tijdens één van de vergaderingen krant oof magazine besloot om de man een column te laten schrijven. (zou Dick Advokaat ook in aanmerking komen?) Als wij klompen zouden dragen waren die nu waarschijnlijk collectief gebroken.

  Bert van der Veer heeft een Goois Engeltje op zijn schouder want zelfs voormalig Veronica Icoon Unico Glorie zou een dergelijke aaneenschakeling van missers en uitglijers niet beloond zien met een column laat staan een baan in medialand. Eén van Bert zijn laatste literaire producties in het AD gaat over het mogelijke afscheid van Henny Huisman en diens aanwezigheid in het programma van Ron Brandsteder. Op zich geen onsympathiek onderwerp maar wij vonden de eerste paar zinnen wel aardig,

  “Sterren vertrekken zelden stralend. Slechts weinigen weten hun moment zelf te kiezen. Zij die dat wel kunnen, overdrijven: ze gaan dood. De anderen gaan maar door, tot ze geen schaduw meer zijn van wie ze waren, tot ze door die tijdgeest zijn ingehaald”. Zou dit ook op enige zelfreflectie kunnen duiden?

 9. Bij gebrek aan enige originaliteit plagieert Van der Veer vooral zichzelf. Het hele aambeienverhaal had hij al eens verkocht in 1999. Hij huurde toen een zaal af in het Garderense Groot Heideborg en bestelde ca. 100 coryfeen uit omroepland voor een “verrassende voorleesavond”. Onder de aanwezigen: RTL-oprichter Ruud Hendriks en let op: ook Peter Contant! Van der Veer plaatste een divan op het podium en ging voordragen uit eigen werk. Tot verbijstering en grote gene van de vele dames en heren die dachten gekomen te zijn voor een leuke collegioale bijeenkomst las Bert van der Veer daar de gehele avond zijn (al veel eerder geschreven!) aambeienverhaal voor. Nooit zo snel een zaal leeg zien lopen. En dan nu weer een aambeienboek + plagiaat – waar heeft die man nu eigenlijk het meest last van. We weten het: definitief de deur gewezen door alles wat omroep heet. Nu nog de geschreven media.

 10. verleden jaar stond in de nieuwe revu een artikel over plagiaat van muziekjournalist Herman van der Horst: die bleek uit een Amerikaans muziekboek hele passage’s over geschreven te hebben! En zo iemand wint dan de POPprijs voor muziekjournalistiek. Er moet maar eens een pagina komen over plagiaatplegers.

 11. Weet imand wat het woord KINNESINNE betekend ?
  NEE!!
  RODDEL misschien ? Ook niet ?
  ACHTERKLAP dan ?

  In de hemel is alleen maar liefde, God wat verlang ik naar LIEFDE.