Je komt eens wat tegen bij de AVRO…

Hee, dat is leuk. Interim-directeur Gerben Eggink (zo te lezen) houdt een weblog bij voor het personeel. (via VillaMedia) Dat log hoort in het afgesloten gedeelte te staan, maar de pagina’s zijn met wat creatief surfen zo te vinden. De weblogentry’s geven een blik in het leven van een omroepbaas, met alles wat daarbij komt kijken. Bijvoorbeeld eten. Als een volleerde Bridget Jones meldt hij even als hij weer eens gezondigd heeft:

  ’s Avonds snel een hapje eten in de kantine. Daarvoor blijkt een bon nodig, die Bea gelukkig al heeft gekocht. De op het intranet beloofde biefstuk blijkt te zijn vervangen door een keuze uit rollade of saté. Ik kies de rollade en dat pakt fout uit. Ik krijg twee plakjes ter grootte en dikte van een plakje kaas. (link)

  Vandaag regelmatig langs bij Ellen Dekker. De snoepdoos van Bea bevat voor het eerst (en hopelijk als experiment) een soort drop dat ik niet echt lekker vind. Ellens snoepvaas is nu in het voordeel. Onderzoek leert dat er per week ca 3 kilo (!) drop doorheen gaat op deze kamer. Voor de enkeling die de pot blijkbaar nog niet heeft ontdekt: 02.F.48 (link)

  Taart Hidde. Hij was gisteren jarig. Ik heb geen tijd gehad voor de lunch en biets dus een tweede stuk kersenvlaai (heerlijk!). (link)

  Lunch: Indonesisch buffet. Ik eet weer te veel. (link)

  ’s Avonds snel even naar een McDrive (blijft onder ons…), omdat ik teveel haast heb om ergens fatsoenlijk te gaan zitten eten. (link)

Maar er is meer, bijvoorbeeld over de AVRO-gezichten, even verder citeren:

  Ook een enkele bekende Nederlander, bijvoorbeeld Karel de Graaf (in mijn ogen toch een van de echte ‘AVRO-gezichten’), komt zich even melden. Hij blijkt al meer dan 30 jaar bij de AVRO te werken. Dat is nog wat anders dan mijn 3 dagen! (link)(…) Karel wordt door de kijkers zeer gewaardeerd en als echt AVRO-gezicht herkend. Zowel de AVRO als Karel zelf willen graag dat Karel meer op de buis komt. In dit gesprek hebben we de mogelijkheden verkend. Die worden helaas nu niet alleen meer door de AVRO en Karel zelf bepaald, maar ook door de Publieke Omroep. Wordt vervolgd. (link)

  (‘Tooske moet nog worden gedekt’ oftewel: er is nog geen geld op schema voor ons AVRO-gezicht bij de loterij) (link)

  Aan de andere kant naast me zit een (ook) erg knappe jongdame met een dochtertje, dat ze Kat noemt. Ik stel me voor en vraag of ze ook voor de AVRO werkt. Dat is een blunder. Ze blijkt één van onze presentatoren te zijn! (Anniko van Santen). Ze stond nota bene in de knipselkrant van vorige week. Een kleine troost: ze ziet er in het echt heel anders uit dan op de kopie van de zwart/wit foto in de knipselkrant. (link)

Eggink komt langzaam achter alle omroepgebruiken:

  Ik kom tot de ontdekking dat er écht heel veel koffie wordt gedronken bij de omroepen. Bij de lift in de parkeergarage (die ik eigenlijk nooit neem omdat ik probeer middels het traplopen nog een beetje te bewegen) zitten maar liefst twee magazijnen van Douwe Egberts. Dat ben ik in mijn hele loopbaan nog niet in een bedrijf tegengekomen! (link)

  Rode Wijn Beraad met presentatoren. Een informele bijeenkomst met de presentatoren. Ik geef weer veel uitleg over de tactiek en beantwoord veel vragen. Er wordt nauwelijks rode wijn gedronken (wel veel witte). Leuk om zo kennis te maken met onze gezichtsbepalende medewerkers. (link)

  Kerstmarkt, georganiseerd door de KRO. De video’s van Sex and the City zijn veruit favoriet. Daar wordt (bijna) om gevochten. Maar de dames (in meerderheid) storten zich ook op plastic strandtassen, citruspersen etc. Enkele AVRO-medewerkers gaan met héél veel weg (en komen daarna nog een keer terug voor een tweede inkoopronde). Zelf koop ik een AVRO-regisseursstoel, voor drie euro. Moet kunnen. De gratis glühwein moet ik beperken tot één glas, omdat ik nog bezoek krijg. (link)

  De receptie was versoberd in verband met Azië. Een nieuwe medewerkerster gaf aan dat ze erg benieuwd was naar de niet-versoberde receptie; omdat ze het nog steeds erg luxe vond. (link)

  Knallende ruzie tussen Stichting AKN en TROS-medewerkers. Sinds begin deze maand worden de AKN-studio’s ook door andere omroepen gebruikt. De TROS-medewerkers die hier hun programma’s komen uitzenden, eisen parkeerplekken in het AKN-gebouw. Iedereen bemoeit zich ermee, van Joop Daalmeijer tot de RvB van de PO. Ongelofelijk! Vele telefoontjes en mails. Maandag verder! (link)

En natuurlijk de omroeppolitiek:

  Later zegt een woordvoerder van John de Mol in het Financiële Dagblad dat John nog nooit heeft gesproken met de AVRO. Dat klopt. Alle gesprekken lopen via de TROS. (link)

  Mail van Kees Klop (voorzitter A-zendgemachtigden) ontvangen met een soort reprimande, onder andere omdat ‘de conclusie van toenemende centralisatie geen stand houdt’. Verbijsterend. Je vraagt je af hoe het mogelijk is dat we blijkbaar in zulke verschillende werkelijkheden leven. Martijn Sanders en ik worden geacht voor a.s. vrijdag, als er weer een vergadering van de A-zendgemachtigden is, te hebben geantwoord. Het antwoord dat men verwacht is ook min of meer aangegeven, namelijk dat we onze kritiek op de PO terugtrekken. (link)

  Ingelaste ODO (Omroep Directeuren Overleg), genaamd mini-ODO. Mini betekent ‘slechts’ 20 man om de tafel! (link)

  Bezoek aan een van de netcoördinatoren. Ik erger me kapot aan de lange tenen van deze man. Het goed uitoefenen van mijn vak houdt in dat ik opkom voor de AVRO. En dat kan soms inhouden dat ik, al dan niet ogenschijnlijk, belangen verdedig die ingaan tegen die van de netcoördinatoren of de RvB. Als dat iedere keer leidt tot emotionele en persoonlijke reacties (wat nu het geval is), ontstaat een onwerkbare relatie. Ik leg hem dit uit, en hoop dat hij het begrijpt. We spreken af om periodiek overleg te hebben met alle drie de webcoördinatoren. Dus niet alleen in geval van irritaties. (link)

  Aan het eind krijg ik nog een standje van Harm Bruins Slot, omdat ik in het gesprek met de staatsecretaris te negatief was over de RvB. Blijkbaar is onze kritiek door de staatsecretaris teruggekoppeld en getoetst en heeft men dat als onplezierig ervaren… Een goed teken! Alle kritiek is gewoon waar en dan moet je die ook kunnen uiten. Maar dat is tegen de ‘Hilversumse mores’, die naar ik langzamerhand begrijp, inhoudt dat je de vervelende dingen niet open met elkaar bespreekt. (link)

Erg interessant allemaal. Wij wachten alvast op de memoires. Overigens blijft Eggink een echte weblogger:

  Verenigingsraad. Daarover méér in het weblog van volgende week. Ik krijg nu bezoek. (link)

07. februari 2005 by Martijn
Categories: weblog | 8 comments

Comments (8)

 1. Kunt u contact met ons opnemen?

 2. En met ons?

 3. Voelt weer bijna als thuiskomen 🙂

 4. Ik heb zin in een dropje.

 5. Second opion: eigenlijk is deze site zo flauw/smaakloos, het is gisteren dan ook een grote zak dubbelzout geworden.

 6. eindcommentaar: kinderachtige droplullo deze schrijver/citeerder op poste restante (tijd om te gaan solliciteren bij RTL boulevard?)

 7. [jessica hekman:6]
  Ja ja, nu weten we het wel. Niks beters te doen?

 8. [Redactie RTL Boulevard:1] [Redactie RTL Boulevard:1]
  vraag; weet u misschien hoe Kabbalah wordt uitgesproken?
  Klemtoon op Ka?
  Klemtoon op Ba
  of is het Kabaaala?? dus lange aaa of korte a??