Vooruitblik

Februari 2005:
Geert Wilders, Joost Eerdmans en de politicus Hilbrand Nawijn kondigen in een paginagroot artikel in het Algemeen Dagblad aan een nieuwe partij op te richten. Hoe de partij gaat heten is nog niet bekend, maar volgens Eerdmans zal er vuurwerk komen. “Wij gaan eens zeggen waar het op staat in dit land” Op de dag van publicatie haast Geert Wilders zich te zeggen dat het hier niet gaat om een partij, maar om een politieke beweging. In een apart interview in HP/De Tijd zwengelt de mens Hilbrand Nawijn het debat over de doodstraf weer eens aan. De beweging wordt door De Hond meteen op 25 zetels ingeschaald.

Maart 2005:
Het gaat goed met de Beweging Zonder Naam. Joost Eerdmans scoort punten door in De Telegraaf hard uit te halen naar ambtenaren. “Sufkoppen en kommaneukers zijn het, allemaal!” Wilders wil nu ook een verbod op bruine regenjassen, omdat moslimvrouwen daarin gevangenzitten. Na luid protest van de ANBO verklaart Wilders dat hij niets heeft tegen bruine regenjassen, maar tegen het misbruik van bruine regenjassen. Hilbrand Nawijn houdt deze maand zijn mond. De stand is 28 zetels.

April 2005:
Hilbrand Nawijn spreekt. De gewezen minister van Vreemdelingenzaken zegt in Vrij Nederland dat hij vaak moeite heeft met het beleid van zijn opvolgster Verdonk. “Als je dan zo’n klein asielzoekertje ziet, dan denk je wel eens ‘Wat zijn we hier toch aan het doen?'” Nawijn zegt in het NOS Journaal dat hij verkeerd geciteerd is, en dat het een opvatting van de mens Hilbrand Nawijn betrof. “De politicus Hilbrand Nawijn is duidelijk, ze moeten er gewoon uit”. Wilders beperkt de schade door te verklaren dat wat hem betreft iedere man met een snor en een baard van meer dan 10 centimeter een potentiële terrorist is. Ondanks protest van Chriet Titulaer brengt deze ontboezeming in de Nieuwe Revu hem twee zetels. Wel verlies: 21.

Mei 2005:
Joost Eerdmans opent de maand door samen met Gerda Havertong af te reizen naar Villa Felderhof. “Jij bent goed geïntegreerd, Gerda, maar duizenden andere immigranten zijn dat niet.” Hilbrand Nawijn neemt in een gesprek met Andries Knevel zijn kritiek op Ayaan Hirsi Ali terug. “Ik heb gezegd dat ze moslims niet over één kam moet scheren. Maar ik heb niet gezegd dat ze dat nu doet.” Geert Wilders antwoordt op de vraag of de beweging straks wel met één mond zal praten “U zult het zien, u zult het zien”. De BZN staat aan het eind van de maand op 25 zetels.

Juni 2005:
Het tweede kabinet Balkenende valt over de omroepwet. Nieuwe verkiezingen zijn in aantocht. Den Haag gonst. Op 29 juni een persconferentie in Nieuwspoort. Het woord wordt gevoerd door Bert Bakker, persvoorlichter van Nawijn, en Ferry Hoogendijk, brillendealer van Eerdmans. Zij leggen uit dat de beweging een experiment heeft uitgevoerd door in Amerika de drie lijstaanvoerders door middel van kloning en genetische manipulatie samen te brengen in é én persoon. De directheid en het charisma van Geert Wilders, de stem en de vitaliteit van Joost Eerdmans en het postuur van Hilbrand Nawijn zijn samengekomen in wat Hoogendijk noemt “de messiasj van de Nederlandsje poletiek”: Hiljort Eerderswijn. Er komt een stevig gebouwde man met blond haar en een bril de zaal binnen. De pers is verbijsterd en de peilingen gaan door het dak heen: 40 zetels.

Juli 2005:
HiljortDe beweging komt op stoom en heeft een naam. De naam Lijst Hiljort Eerderswijn wordt gekozen. Op vragen of de naam niet teveel lijkt op die van de eind vorige maand officieel opgeheven LPF antwoordt de nieuwe politiek leider “Ach, dat is toch allemaal bloody nonsense!” De buitenlandse pers heeft het inmiddels over ‘The polidroid’, De Razende Bol grapt dat het begrip ‘mannetjesmaker’ nog nooit zo letterlijk kon worden genomen. Demissionair premier Balkenende noemt de creatie van Eerderswijn “gevaarlijk en ondenkbaar”. Eerderswijn vraagt in een emotionele toespraak die live op TV wordt uitgezonden of de premier hem niet wil demoniseren. Dat doen de moslims inmiddels al genoeg.

Augustus 2005:
De verkiezingen komen dichterbij en de Lijst Hiljort Eerderswijn is inmiddels de grootste partij, vijftig zetels. De PvdA volgt met veertig, de overige zestig worden verdeeld onder de andere partijen. Demissionair premier Balkenende probeert nog met de PvdA het kabinet Balkenbos te vormen, maar dat mislukt jammerlijk. Balkenende wordt volgens goed christen-democratisch gebruik vlak voor de verkiezingen pootje gehaald door zijn eigen partij. Hij wordt opgevolgd door Maxine Verhagen. In de boezem van de Lijst Hiljort Eerderswijn is inmiddels echter van alles gaande. De donateurs eisen meer zeggenschap, en zijn niet tevreden over de leider. Deze onrust wordt nog eens gevoed door Hiljort Eerderswijn zelf. In een interview met Trouw geeft hij aan voor de doodstraf te zijn, in het RTL Nieuws zwakt hij het af tot ‘in sommige gevallen’, bij Barend en Van Dorp meldt hij tegen de doodstraf te zijn, maar de volgende ochtend in De Telegraaf zegt de leider van de LHE dat de doodstraf alleen kan gelden voor moslims, mits vakkundig uitgevoerd. De kiezer vindt het best. Op de avond voor de verkiezingen (31 augustus) staat Hiljort Eerderswijn op 52 zetels. Voor het huis van Hiljort Eerderswijn en zijn drie vrouwen staat echter een schimmige gestalte met een klein rond brilletje…

Wordt vervolgd

10. januari 2005 by Martijn
Categories: weblog | 6 comments

Comments (6)

  1. Maar dat van die baardometer, dat vind ik eigenlijk wel een goed idee!

  2. Waar ken ik die baardenregel toch van…

  3. wow. als dat maar goed afloopt.

  4. U doet mij van de spanning naar de geneverkruik grijpen; laat mij niet te lang wachten…………;-)

  5. Meer, meer,…