Geen commentaar

Het begon volgens mij met BlogVoices. Eind 2000, begin 2001. Voor die tijd was het alleen mogelijk om te reageren op grote, met een eigen redactiesysteem uitgeruste weblogs, zoals alt0169. BlogVoices was simpel. Gewoon een scriptje in je Blogger-template stoppen en klaar was Kees. BlogVoices en zijn opvolgers gingen echter ten onder aan het eigen succes. Teveel gebruikers, teveel verkeer, enzovoort. Walter en Els hadden commentaarscriptjes van Bob, een voorloper van Pivot. Mazzelaars!
En toen kwam Noah Grey met zijn weblogscript Greymatter. Op je eigen server, met ingebakken comments. Greymatter werd afgelost door Movable Type, Pivot, Nucleus, Textpattern, enzovoort, enzovoort. Allemaal weblogsystemen met ingebouwde commentaarmogelijkheid. Alleen Blogger-gebruikers waren nog verstoken van interactie, maar daar brachten projecten als Yaccs en Haloscan verandering in. Web-log.nl heeft al vanaf het begin een reactiemogelijkheid en ook Blogger heeft sinds kort een eigen reactietool.

Dat de mogelijkheid tot commentaar geven tegenwoordig onlosmakelijk is verbonden aan het webloggen, bewees eerder dit jaar de onrust over het weblog van Hanneke Groenteman. Zij! had! namelijk! geen! reactiemogelijkheid! Op andere sites viel iedereen over Hanneke en haar webmasters heen. (Terzijde: Ook Wim de Bie heeft geen reactieformulieren, maar daar klaagt vooralsnog nauwelijks iemand over.) Een weblog zou pas een weblog zijn met een reactiemogelijkheid. Reacties zijn volgens deze theorie de slagroom op de taart. Maar waarom? Want steeds vaker word ik vooral erg moe van de reacties op weblogs. Niet hier, u bent allemaal voorbeeldig, aardig en vaak ook grappig. Maar op vele weblogs zijn de reacties meestal overbodig, niet leuk en soms zelfs vervelend.

De problemen rond GeenStijl gingen bijvoorbeeld niet zo zeer om de teksten van de ‘redactie’, maar meer om de daaropvolgende reacties van de grote schare fans. Ook Retecool heeft daar ‘last’ van. Op andere weblogs gaat het juist weer de andere kant op. De reacties bij Merel en (in mindere mate) Walter lees ik niet of nauwelijks meer. Er wordt namelijk bijna nooit iets zinnigs gezegd. Vaak is het alleen maar ‘mooi stukje’ of woorden van die strekking. Of dat Merel te veel over haar katten post bijvoorbeeld. Als weblogger heb je er weinig aan, zo concludeert Michel terecht bij Walter. Ik krijg ook wel eens dergelijke reacties, maar voel me altijd een beetje bekocht. Zeg eens iets nuttigs! Daarnaast worden comments misbruikt voor spamdoeleinden. Mensen die alleen even een URL willen droppen of echte spammers die iets -voornamelijk medicijnen en porno- willen verkopen. En er zijn de trolls, zoals Paul ter Beek bijvoorbeeld. De laatste groep mensen die het lezen van weblogreacties tot een hel maakt, is die van de hardcore fans. Weblogger gaat een weekje op vakantie of post om een andere reden niet en er zijn meteen dertig reacties van fans die een stukje eisen, op zeer korte termijn. Die druk heeft al tot een nieuw verschijnsel geleid: Weblog burn out.

Wordt het daarom niet eens tijd om de reactiemogelijkheid op weblogs af te schaffen? Of drastisch te beperken? Zomaar een gedachte hoor. Of zijn er andere manieren om de eindeloze reactielijsten leuk te houden? Ligt het aan de webloggers? Ligt het aan de massa? U kunt uw reactie – o ironie – kwijt in het commentaarformulier.

08. juli 2004 by Martijn
Categories: weblog | 26 comments

Comments (26)

 1. w00t! first post

 2. 🙂 tja, open deur hoor. U gaat volledig voorbij aan de noeste arbeid der w00ters namelijk

 3. leuk stukje

 4. Ha, grappig, ik heb net gisteren een mail aan Bob gestuurd of mijn reacties in Pivot allemaal uitkunnen als ik op vakantie ben. Om wildgroei tegen te gaan.

  Soms zijn reacties leuk en handig, bijvoorbeeld als je een vraag hebt. Soms zijn ze ook goed, omdat je op sommige stukjes gewoon commentaar wilt hebben.

  Maar de afgelopen week heb ik het helemaal met mijn reacties gehad.
  Weg, wil ik ze. Weg weg weg! Bah!

 5. Wat ook grappig is, is dat ik me net vanochtend afvroeg of Merel nu echt al die reacties leest. Ook de “leuk stukje”- of de onzin-opmerkingen die niemand iets boeien. Net zoals jij de commentaren helemaal overslaat, doe ik dat ook, of ik scan ze snel of er substantiële inhoud staat. Maar dat is ook jammer want dan mis ik de puntige twee-woorden-reacties van Rick de Kikker bijvoorbeeld weer.

  Mezzoblue heeft er zo zijn eigen oplossing voor bedacht. Alle reacties krijgen op basis van een karma-puntentelling een kleurtje: http://www.mezzoblue.com/archives/2004/05/25/reply_highli/comments/

  Je zou net zoals bij Tweakers.net ook eenzelfde karma-systeem kunnen toepassen waarbij de onzin vanzelf door de overige lezers onzichtbaar wordt gemaakt.

 6. Inherent aan het hebben van een reactieding is dat je ook de minder gewenste reacties krijgt. So be it denk ik dan. Zolang ze niet al te zeer op de man gespeeld zijn of ronduit walgelijk (filmpje van poes-verbranding bij Merel gisteren bijvoorbeeld; snel verwijderd gelukkig. Hulde!) is het een beetje ‘risico van het vak’.
  Bovendien maakt het natuurlijk uit op welk weblog je zit. Als ik sommige harde en repeterende reacties bij Reet lees kan ik daar erg om lachen en ‘bezondig’ ik mezelf daar ook aan. Terwijl dat hier of bijvoorbeeld bij JNNK weer niet lollig is.
  En anders: hee, je bent niet verplicht een reactieding te hebben. Niet verplicht ze te lezen. Verhaal van de knop op de tv enzo.

 7. @Ruben. Ik lees niet alles. Zeker niet als ik een hele dag niet achter de computer zit (hmmm dat komt eigenlijk niet veel voor). Ik lees wel altijd de reacties van mensen die ik leuk vind. 🙂

  @Maks – had iedereen daar maar zo’n zesde zintuig voor als jij 🙂

 8. Volgens mij is het alternatief van de comments gedeeltelijk te vinden in de trackback. Vooral in de vakantieperiodes die ‘wildgroei’ is de mogenlijkheid dan aanwezig voor de serieuze loggers via hun eigen log te reageren.

  Verder vind ik de discussie of de comments moeten verdwijnen te ver gaan. Ik denk dat je beter kunt gaan zoeken naar alternatieven waarbij je bijvoorbeeld lid moet worden van een site om uberhaupt een bericht achter te kunnen laten. Voorbeeld hiervan is te vinden op http://schoolblog.urj.nl/arendsoog/ opgezet in een manilla omgeving. Misschien een idee voor Pivot bij de volgende release?

 9. Ik heb lang rondgelopen met de gedachte: “niemand leest ons weblog want niemand reageert.” Dat bleek onzin. Nu denk ik vaak: “als je niks te zeggen hebt, reageer dan niet.” De grootste hekel heb ik nog wel aan regeerders die het commentaarveld gebruiken om mij persoonlijke berichten te sturen die niks met het postje te maken hebben.

  Nu ik erover nadenk, lijkt me het een goed idee om bij sommige postjes de reactiemogelijkheid gewoon uit te zetten.

 10. Nu willen alle reageerders weten of ze in Merel’s leuke-mensen-lijstje staan…

  Een weblog zonder reacties vind ik toch echt geen weblog. Zou ik nooit reacties krijgen dan was ik allang niet meer aan het loggen geweest. Dat er logvandalen tussen zitten is dan onvermijdelijk, maar daarvoor heb je dingen als IP-bans en deleteknoppen in je logtool. Inmiddels heb ik via reacties op hun logs of op mijn log al een stel hele leuke mensen ook IRL leren kennen, alleen al daarom is het voor mij een onmisbaar extra.

  Tja, en zinloze reacties kun je lezen en meteen weer vergeten. Da’s met zinloze reacties juist ook heel makkelijk…. 🙂

 11. Weblogs krijgen de reacties die ze verdienen? Bij niche weblogs, _die ergens over gaan_, zie ik vaak wel nuttig commentaar en (soms verhitte) discussie, soms over diverse logs verspreid (trackback). Het zijn dan vaak tech weblogs, over design, css, web standards, of nog smaller, over iets als typografie. Je ziet het ook wel bij politiek getinte logs.

  In Nederland zijn weinig van dat soort weblogs. Lifelogs en E/N is hier groot.

  Mischien komt het nog.

 12. geen commentaar

 13. De echte idioten in de wereld kun je niet stuiten,
  die doen hun ding wel. Om duizenden mensen lastig te vallen teninde een handjevol sukkels het leven
  minder draaglijk te maken gaat wat mij betreft te ver. Rare vergelijking wellicht: de “Muur van Sharon” waarbi het leven van een paar miljoen mensen onmogelijk wordt gemaakt om enkele tientallen agressievelingen tegen te houden.
  En werkt’t?

 14. Soort zoekt soort. En hoe populairder je wordt, hoe meer divers de soort wordt, wat zich weer uit in meer reacties die afwijken van het gewenste.

  Ik heb ook het idee dat de lat wel erg hoog gelegd wordt. Alsof de mensen die een bepaald weblog lezen, net zo goed zouden moeten kunnen reageren als diegene die het weblog maakt. Vreemde veronderstelling, volgens mij.

 15. Volgens mij ben je gewoon aan vakantie toe.

 16. Waarom zou je als logger weinig hebben aan een reaktie als Mooi stukje? Men neemt de moeite om je te lezen en om een reaktie te geven. Ik ben blij met iedere(normale) reaktie die ik krijg. Indien iemand op een erg foute manier reageert, dan kan die geblockt worden. Mijn comments blijven open.

 17. Ik ben nog relatief groen in weblogland, maar ik word nu al vrij moe van de als-jij-op-mijn-log-reageert-reageer-ik-op-jouw-log-mentaliteit. Als ik jouw log leuk vind dan hoef jij het mijne toch niet interessant te vinden?

 18. Bloggers zijn dol op reacties, hoe meer hoe beter. Het streelt hun ijdelheid: ik word echt gelezen. Zo gaan ze werken als de stats die zichtbaar op het blog zijn: kijk eens hoeveel bezoekers ik wel niet krijg! De logger vermeldt daarom ook altijd graag hoeveel reacties er wel niet zijn!

 19. Ik vind het prima hoor, wanneer iemand geen reactiemogelijkheid wil. Maar ik vind het toch óók een beetje bij het weblog horen. Vooral wanneer het log de pretentie heeft van iets meer diepgang. Zelf ervaar ik sommige reacties op mijn log als duidelijk toegevoegde waarde aan het oorspronkelijke artikel en juist dat is een van de dimensies die andere media niet of moeizamer hebben. Maar ik geef toe: dit type reacties valt onder de categorie ‘witte raven’.

  Wat het standpunt van mevrouw Groenteman betreft: ik moet er niet aan dènken telkens die grote hoeveelheid email te moeten doornemen die zij ongetwijfeld krijgt in plaats van ‘gewone’ reacties. Temeer daar zij de laatste dagen zelf vraagt om reacties bij bepaalde stukjes (Rara en Jans Muskee).
  Ikzelf gebruik Nucleus als weblogtool. Daarin zit een mogelijkheid voor ‘commentcontrol’: notoire vervelende reageurs kun je via een zwarte lijst afvangen en hun reacties eerst eventjes doornemen voordat je besluit ze wel of niet toe te laten. Baas op eigen blog, nietwaar? Misschien een goed compromis voor mevrouw Groenteman? 😉
  PS: zou ik haar dit nu nog moeten mailen of zou ze het wel hier op deze handige reactietool lezen? 😉

 20. Onder het motto ‘beter laat dan nooit’: goed verhaal. Ik irriteer me ook steeds vaker aan reacties, zowel in de hiep-hoi als in de flame sfeer, al gaat het meestal om een kleine groep die voor overlast zorgt. Rubens voorstel voor een karma-systeem lijkt me zo gek nog niet. Bijkomend probleem voor een log als Retecool is de moeite die het kost om een door de jaren gevormd ‘rotsvast imago’ enigszins bij te sturen. Zoals je zelf in Post Scriptum al aangeeft, is het best ontmoedigend om te zien dat een iets dieper gaande post (waar redelijk wat tijd in gaat zitten) nauwelijks relevant commentaar oplevert. Hubert zelf zou meer van dit soort berichten overigens toejuichen. Het blijft een lastig dilemma, want waar doe je het nou eigenlijk voor? Af en toe heel veel reacties is stiekem toch ook broodnodig voor het hunkerende en aandachtsgeile ego!

 21. Ik erger me aan de neerkijken-op-reageerders mentaliteit. Meestal gaat dat hand in hand met het neerkijken op streepjes weblogs. Het is een beetje kinderachtig. Sommige mensen schrijven wat beter dan anderen. Nou en?
  Maar Bob heeft vast wel een tooltje voor de problemen die mensen hebben met foute reageerders. Misschien moet je ze bij de poort afvangen? Eerst een examentje laten doen?

 22. De reacties zijn een weerspiegeling van het log.

 23. Willen jullie niet zo naar over Paul praten? Paul is de nromaalste zaak van de wereld.

 24. En. Bovendien. Een Paul komt nooit alleen.

 25. Leuk stukje, maar de meeste reacties vallen wat tegen