Stijl

“Ze zijn ermee begonnen als een experiment, om te kijken hoe ver je kunt gaan. Maar dat is een beetje uit de hand gelopen, nu wachten ze op een goed moment om er mee te stoppen.” Waar het over gaat? GeenStijl natuurlijk. De quote is van een wederzijdse bekende van ondergetekende en een GeenStijl-redactielid. Het weblog is er vandaag mee gestopt. Volgens de officiële lezing omdat redactielid De Chileen gisteravond in elkaar is geslagen. En dat is natuurlijk heel erg. Sowieso is het niet beschaafd om mensen op te zoeken en ze met een honkbalknuppel in elkaar te rauzen, maar als het dan ook nog eens de vrijheid van meningsuiting betreft…

Maar ik twijfel. Ten eerste schermt de GS-redactie hun ware namen af. Wel wordt er veel gespeculeerd, maar alles wordt stelselmatig door GS ontkend. De enige speculatie over De Chileen die ik ben tegengekomen, is dat het Telegraaf-journalist Martijn Koolhoven zou zijn. Maar waarom bericht De Telegraaf dan niet over deze mishandeling? De krant was nog niet gedrukt, en de site zwijgt ook over een mishandeling van één van hun journalisten. Vreemd. Zeker als je bedenkt dat Martijn Koolhoven binnen de nieuwsdienst verantwoordelijk is voor vele primeurs.

Is De Chileen geen pseudoniem van Koolhoven, maar van iemand anders, dan blijven er vragen. Had de mishandeling in kwestie te maken met zijn werk voor GeenStijl? Waarom is deze zware mishandeling nog nergens terug te vinden? Het ANP is niet altijd even snel, maar een mishandeling met honkbalknuppels weten de wakkere jongens in Rijswijk meestal wel uit de politiepersberichten te peuteren.

Nogmaals, als de mishandeling waar is, dan is er een ernstig misdrijf gepleegd waar de honden geen brood van lusten. Zijn mijn twijfels terecht, dan neemt GeenStijl in eh..stijl afscheid.

Update: Retecool heeft contact gehad, Mannetje heeft StarFucker gesproken, De Telegraaf heeft artikeltje, maar zonder nieuwe informatie of officiële bron. Zolang er geen andere bron is dan de GeenStijl-redactie hou ik mijn twijfels.

Update 2: Inderdaad: Het is mooi geweest, de laatste stijlloze grap is uitgehaald en wel in de vorm van een digitale molestatie van een verzonnen persoon.

20. april 2004 by Martijn
Categories: weblog | 30 comments

Comments (30)

 1. Het viel mij ook al op dat ik niets kon vinden. Niet bij het ANP, niet bij AT5 (die meestal vooraan staan.. liefst met de knuppel in handen) en niets bij de Telegraaf. Als weblog kan je natuurlijk het beste ophouden met een knal, dan wordt er nog lang over je gesproken. Kijk nu maar eens naar hoeveel reacties ze gekregen hebben.

  Maar goed. Mocht er daadwerkelijk iemand in elkaar geslagen zijn dan is dat erg. Mocht dat om zijn Geen-Stijl werk gedaan zijn dan is dat schokkend.
  En mocht er niets aan de hand zijn en dit allemaal nep, dan is het zielig.

  Ik vrees persoonlijk dat je gelijk hebt en dat het het laatste is.

 2. Hmm.. reet schijnt contact gehad te hebben.. En eerlijk gezegd geloofik Reet wel.

  Kwalijke zaak

 3. Ik heb net starfucker gesproken. er is geen enkele reden om aan te nemend dat GS dit verhaal verzonnen heeft.

 4. Ik geloof het ook niet, eigenlijk. Het vertrek past in de trend van geheimzinnigheid en onduidelijkheid. Verlate 1 april, tot ik meer bewijs zie.

 5. Het anp is altijd vreselijk laat met internetberichten… Waarschijnlijk komen ze er overmorgen pas mee ;-))

 6. Op de een of andere manier geloof ik het ook niet. Maar dat hebben ze aan zichzelf te danken denk ik.

  Verder: nu.nl, de televaag? dat zijn toch geen nieuwsbronnen?

 7. Een bron is geen bron, geldt als regel bij het ANP. Omdat de politie niets van een ‘aanslag/mishandeling’ weet en er voor zover bekend geen aangifte is, is er dus geen nieuws.

  Dat NU.nl, webwereld, en de Telegraf zich baseren op een bron zegt denk ik meer over de journalistieke werkwijze van deze organisaties dan over de genoemde traagheid van het ANP.

  Dat Mannetje met Starfucker heeft gesproken vind ik ook geen erg sterke: die zit in de redactie van/is verbonden aan GS.

 8. @Chrizzy:
  Ik zoek ook niet naar het GeenStijl-bericht, maar naar het bericht ‘Man mishandeld door knokploeg met honkbalknuppel’ oid.

 9. Michiel, in het Telegraaf-verhaaltje staat duidelijk “…De logger zou met een honkbalknuppel buiten westen geslagen zijn …”

  Dat het ANP altijd wacht op een achttienvoudige schriftelijke bevestiging door RVD, AIVD en ga zo maar door komt zeker de betrouwbaarheid ten goede, maar niet de snelle nieuwslevering waar het ANP eveneens voor zou moeten zorgen! Stel ambtenaren!

 10. @Frrrrrr…

  Op de GeenStijl-site staat duidelijk: “belden even na 23.00 uur bij hem aan en sloegen hem met onder meer een honkbalknuppel buiten westen.” Daar heeft De Telegraaf het vandaan.

  Het ANP checkt zijn bronnen, dit bericht valt blijkbaar vooralsnog niet te verifiëren bij een onafhankelijke bron. Of dat een institutionele bron is maakt in dit geval weinig uit. Tot die tijd blijf ik vraagtekens plaatsen.

 11. @martijn,

  Ik weet dondersgoed waar ze het vandaan hebben, ik maak Michiel alleen maar duidelijk dat ze met het woordje ‘zou’ enigszins afstand nemen en het dus niet als een feit presenteren.
  Er wordt hier dus melding gemaakt van een zeer sterk gerucht dat men niet heeft kunnen checken.

  Moet je die 16-jarigen bij de i-Telegraaf toch nageven, niet?

 12. Ook hier valt me weer op dat de gelovers en wantrouwers onderverdeeld zijn in de bekende incestueuze kringetjes.

  Laten we voortaan ons geloof en ongeloof in alle weblogzaken naar buiten brengen.

  Nedstat-drama? Geloof ik niet.
  Boek van Waltervandenb? Geloof ik.
  Verlopen treinabonnement van Merel? Welnee.

 13. @ martijn (toevoeging)

  Of het nu waar is of niet (ik moet het ook nog maar zien), het ging mij puur even om het commentaar van Michiel op de Telegraf.

 14. wat the hell is geen stijl btw? :S

 15. @Frrrrrr…
  Ah, die nuance was me even ontgaan. Ik ben tussen de bedrijven door ook gewoon aan het werk…

 16. Waarom verifieer je het nieuws niet bij Ambroos Wiegers (prof. Hoxha)? Hij zal toch wel de waarheid spreken?

 17. Ik heb het gedaan , waar kan ik me verstoppen

 18. Martijn.. je bleek gelijk te hebben.. Onze vermoedens waren dus juist.

  Reet maakte me dusdanig aan het twijfelen dat ik het wel moest geloven. Maar niet dus. Zieke lui!

 19. Ik ben er echt helemaal ingestonken, mede dankzij Starfucker. sorry…

 20. Goed ontleed, Martijn!

 21. haha, 20 (20) april (04, oftewel 2004, jaar van ophouden, zou dat er iets mee te maken hebben??

 22. Ik vond laatst die nieuwe huisregels van GS al van de zotte.
  Wel jammer dat GS gevlogen is….
  Ze hadden iets van een grote bek,terwijl het ook vermakelijk was.

  Jammer dat GS weg is,maar de manier hoe ze het geflikt hebben is meesterlijk!

 23. Wacht maar… straks blijkt de moord op ene P.F. ook zo’n grap te zijn… }:-)

 24. Stijlloos afscheid van ze! Ik zal ze wel missen.

 25. Bij GS heb ik een Ip ban lopen omdat ik fleischbaum en hoxha ooit uitgemaakt heb voor hersendode smeerlappen, dat kan gebeuren. Er zijn/waren toch een heleboel aanhangers/meelopers van een aantal redactie-leden, die daar waarschijnlijk een zekere kick van kregen. Deze commenters (geestelijk wel/of niet labiel), die GS toch redelijk wat aanzien hebben gegeven, zijn nu in de kou gezet. Een knappe laffe reactie van een weblog redactie die zich toch altijd al verschool achter rare nicknames. Dit betekent wel dat al die geestelijk bedrogen GS aanhangers nu toch wel weer iets moeten zoeken om hun agressie te kunnen botvieren (potje voetballen (ajax/feyenoord;iets racen in de f1 met js ?)
  Wat mij betreft het ga ze goed : al die zogenaamde wereldverbeteraars en hun aanhangers (ik ril nu een beetje)

  Maar nooit meer stenen gooien, en als ze terug “bouncen”, roepen dat je e.a.a. niet meer kunt managen.

 26. Ik las dit even en moet toch ff kwijt dat het ANP als één van de eerste media aan de telefoon hing bij de provider van GeenStijl. Op de voet gevolgd door zeker twaalf andere persdiensten en journalisten. Niet zo slecht spreken over de ANP dus.. 🙂

 27. complimenten aan hier. De rest van ons, including de sukkel hier, trapten er met open ogen in.

  Wat is dat toch dat we blind achter iedere hype op het web aan lopen? Ik neem mezelf wel 100x per dag voor wat kritischer te zijn en dat mag ik ook wel van mezelf verlangen als antropoloog zijnde. Eerst liepen we achter het succes van Geenstijl.nl aan. Ik ook, hoewel ik er kritisch op was, ik reageerde immers en dat telt. Nu we dat gehad hebben, reageren we met z’n allen op de ondergang van dat log (of die log).

  Niet dat we de enige zijn: Snopesstaat vol met dit soort grappen en dat mag dan ook wel een echte ‘urban legend’ genoemd worden, zeker gezien de hoeveelheid reacties.

  Nou goed, voortaan trap ik er niet meer in zeg ik stoer en ik wil voortaan van dat soort berichten minimaal één maar het liefst het twee onafhankelijke en professionele bevestigingen hebben.

 28. Ja precies. Waar moeten de geestelijk bedrogen GS aanhangers nu hun tijd aan besteden?

 29. Kan iemand mij het e-mail adres geven a.u.b van Martijn Koolhoven?
  Bij voorbaat hartelijk dank,
  G.J. Teppema, tel. 06 22420705.